İç Hastalıkları Kliniğinde Yatarak İzlenen 65 Yaş ve Üzeri Genel Dahiliye Hastalarında Tanısal Dağılımın Araştırılması - Ahmet Nalbant; Ali Tamer; Ceyhun Varım; Tezcan Kaya (Sakarya Tıp Dergisi, 2013)
Amaç: Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus sayısı hızla artmaktadır. Bu yazının amacı, genel dahiliye kliniğimizde yatarak tedavi gören tüm 65 yaş üzeri hastaların klinik son tanılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 01.01.2011 - 31.12.2011 tarihleri arasında, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel dahiliye kliniğine yatan tüm hastalar geriye dönük olarak incelendi. 65 yaş ve üzeri 316 hasta saptandı. Tüm geriatrik hastaların tanısal dağılımları değerlendirildi.Bulgular: İncelenen 316 olgunun %57 (181)'si kadın ve % 43 (135)'ü erkekti. Tüm hastaların yaş ortalaması 76 ±7 yıl idi. En sık yatış tanısı, tüm olguların % 60'ında (189) anemi olarak tespit edildi. İkinci sıklıkla yatış nedeni hipertansiyon olup, tüm olguların %41,3 (130)'ünde mevcuttu. Diyabetes mellitus tüm olgunun %35 (110)'inde saptanırken en az sıklıkta akut böbrek yetmezliği olguların %0,1 (1)'inde saptandı. Sonuçlar: Kliniğimizde yatan 65 yaş üzeri olgularda, anemi, hipertansiyon ve diyabet tanıları ön plana çıkmıştır.