Analiza wybranych narzędzi do pozyskiwania informacji o zaatakowanym systemie informatycznym - Dariusz Chaładyniak; Andrzej Czarnecki (Zeszyty Naukowe Warszawskiej Wyższej Szkoły Informatyki, 2017)
Rekonesans jest pierwszym etapem w procesie przeprowadzenia testów penetracyjnych, polegający na zbieraniu informacji o celu ataku z ogólnie dostępnych zewnętrznych źródeł. Zebrane dane można wykorzystać w celu pozyskania np.: danych osobowych pracowników, adresów e--mail, nazw domen, adresów IP systemów osiągalnych przez sieć Internet. Dodatkowo można uzyskać informację o usługach TCP (ang. Transmission Control Protocol) i UDP (ang. User Datagram Protocol), typach systemów wykrywania włamań IPS (ang. Intrusion Prevention System) oraz IDS (ang. Intrusion Detection System). Rekonesans powinien być wykonany metodą pasywną, podczas której jest mniejsze ryzyko wykrycia działalności atakującego. Ponadto jest to legalne wyszukiwanie informacji dostępnych w Internecie. Metoda ta umożliwia zbieranie informacji bez ujawniania, że jakiekolwiek czynności są prowadzone. Dzięki użyciu wybranych programów do przeprowadzania rekonesansu, przeanalizowano dużo informacji o badanej firmie.