Η Μουσική ως Μέσο Αντιμετώπισης της Αυτοτραυματικής Συμπεριφοράς Ατόμων με Αυτισμό: Μια Πιλοτική Έρευνα για τις Απόψεις των Μουσικοθεραπευτών - Κατερίνα Κάργιου (Approaches: Music Therapy & Special Music Education, 2012)
Το παρόν άρθρο παρουσιάζει μια έρευνα στα πλαίσια της οποίας αναλύονται οι απόψεις εννέα μουσικοθεραπευτών (από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο) σχετικά με τη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικό μέσο για την τροποποίηση της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς ατόμων με αυτισμό. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μουσική, η οποία βασίζεται στη μουσικοθεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ του θεραπευτή και του ατόμου με αυτισμό, μπορεί να μειώσει την αυτοτραυματική συμπεριφορά ατόμων με αυτισμό. Επίσης, υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη μουσικοθεραπευτική τεχνική και συγκεκριμένο μουσικό όργανο που να είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικό στη μείωση της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα αυτά συζητούνται συγκριτικά, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα άλλων σχετικών ερευνών και της διεθνούς βιβλιογραφίας.