Rellegir Taula de Canvi: una esquerra perplexa en un país en transició (1976-1980) - Francesc Vilanova i Vilabadal, Unviersitat Autònoma de Barecelona (Segle XX, 2020)
Entre els anys 1976 i 1980 (per tant, en plena sortida de la dictadura franquista cap a l’establiment d’un sistema democràtic), un grup de persones que venien d’organitzacions d’esquerres diverses, va impulsar una revista d’anàlisi i reflexió sobre qüestions polítiques, econòmiques, culturals, socials, etc., que volia aprofundir en l’etapa de canvis profunds, incerteses i inquietuds que vivien Catalunya i Espanya, però també sobre el passat, el present i el futur del món. El resultat va ser Taula de Canvi, una revista mensual que va tractar afers catalans i espanyols, el pensament polític arreu del món, les realitats i els passats sels sistemes polítics mundials. Dins d’aquest ampli camp de reflexió, la revista també va reflectir les inquietuds i el malestar de bona part de l’esquerra catalana davant l’evolució de la transició espanyola (i catalana) de la sortida de la dictadura cap a l’establiment de la democràcia.