Sialendoskopija v času pred, med in po pandemiji covida-19 - Aleksandar Aničin, Doc. Dr.; Robert Šifrer, Doc. Dr.; Jure Urbančič, As. (Zdravniški Vestnik, 2022)
Sialendoskopske tehnike predstavljajo novo paradigmo, ki je bistveno spremenila zdravljenje zastojne bolezni žlez slinavk. Epidemija covida-19 predstavlja nov izziv za zdravstveni sistem sleherne države in postavlja na preizkušnjo številne, predvsem elektivne kirurške metode zdravljenja. Kirurški posegi v področju glave in vratu in še posebej v ustni votlini predstavljajo hudo tveganje za prenos covida-19. Pri izvajanju sialendoskopije oziroma sialendoskopsko asistirane operacije sta kirurška ter anesteziološka ekipa izpostavljeni slini in refleksom občutljivega anatomskega področja ust oziroma zgornjih dihal in prebavil. Ostaja vprašanje, kolikšno je tveganje glede na fazo operacije, vrsto anestezije, uporabljeno osebno varovalno opremo ter trenutno epidemiološko situacijo covida-19. V času pandemije covida-19 smo na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo Ljubljana izvajali le nujne, kasneje pa tudi elektivne sialendoskopske in sialendoskopsko asistirane posege. Menimo, da je v času obvladljive epidemiološke situacije sialendoskopska kirurgija ob upoštevanju indikacij in zaščitnih ukrepov lahko varna za bolnika in izvajalca.