Tryb powoływania rządu w Chorwacji. Uwagi na tle kryzysu rządowego w 2015 r. - Konrad Składowski (Acta Universitatis Lodziensis Folia Iuridica, 2023)
Artykuł poświęcony jest trybowi powoływania rządu w Republice Chorwacji. Przepisy Konstytucji chorwackiej tryb ten określają w dość wąskim zakresie. W praktyce doprowadziło to do kryzysu rządowego po wyborach w 2015 r. Ostatecznie doszło do powołania rządu w tym czasie. Jednakże w toku stosowania przepisów konstytucji pojawiły się istotne problemy związane z interpretacją jej postanowień. Artykuł przybliża tę problematykę.