Підстави криміналізації публічної наруги над українською мовою - Vitalii V. Kuznetsov (Аналітично-порівняльне правознавство, 2022)
У статті досліджено питання перспективного реформування кримінального законодавства щодо криміналізації публічної наруги над українською мовою. Встановлено, що в теорії кримінального права ця тематика не досліджена та потребує самостійного вивчення. Актуалізація цього питання пов’язане з підготовленими народними депутатами України законопроєктами: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження кримінальної відповідальності за наругу над державною мовою та мовами національних меншин України) (№ 8031 від 28.01.2011), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження кримінальної відповідальності за наругу над державною мовою та мовами національних меншин України) (№ 8092 від 09.02.2011), «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 5670-д від 09.06.2017), «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту української мови як державної» (№ 5670 від 17.06.2021). Автори законопроєктів визначили підставами криміналізації такого діяння суспільно-політичну ситуацію в Україні та необхідність кримінально-правового захисту української мови як державної. Використання компаративного та історико-правового методів дослідження дозволило зробити висновок про унікальність національного підходу криміналізації такий дій.