Magyar alanynemesítés története és eredményei - K. Bakonyi; L. Bakonyi (International Journal of Horticultural Science, 2018)
A filoxéra (Dactulosphaira vitifoliae (Fitch) európai megjelenése (1860) és pusztítása után több védekezési mód kipróbálása után az oltványkészítés vált a védekezés leghatékonyabb módszerévé. Ettő1 az időtől kezdve az alanyfajták használata a kötött talajú szőlőkben nélkülözhetetlenné vált.