Прізвищевий масив Коханівської волості Вінницького повіту (на матеріалах Державного архіву Хмельницької області) - Valentyna Hrebenova; Valerii Kononenko (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія, 2020)
Метою статті є висвітлення побутування та з’ясування походження прізвищ Коханівської волості Вінницького повіту. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні загальнонаукових (аналізу, синтезу, індукції, дедукції, узагальнення, опису) та спеціально-історичних (історико-типологічного, історико-системного, кількісного) методів з принципами історизму, системності, науковості. Для з’ясування походження окремих прізвищ застосовано прийом етимологічного аналізу. Наукова новизна роботи полягає у тому, що автори вперше, на основі аналізу матеріалів сповідних відомостей п’яти парафій як джерела, розкрили побутування прізвищ сіл Гуменне, Кобильня, Козинці, Королівка, Косаківка, Коханівка, Олександрівка, Пеньківка, Приборівка, Сивиківці, які станом на 1.01.1869 р входили до цієї волості. Хронологія документів охоплює період 1833 року. Висновки. Опрацьовані матеріали сповідних книг свідчать, що жителі Коханівської волості для власної ідентифікації використовували прізвища. Найбільшу групи серед них становили прізвищеві назви, в основі яких лежали особові чоловічі імена здебільшого з християнського календаря грецького походження (зафіксовано прізвища від чоловічих імен польського та хорватського походження й в російському варіанті) та за родом занять (професією). Найменшу групу складають прізвища, що походять від назви місцевості. Дослідження прізвищевої системи окремого регіону актуальне та важливе, адже прізвища містять інформацію не лише про його теперішнього носія, але фактично віддзеркалюють історію всього роду. Крім того, саме прізвища відбивають різні історичні процеси, що мали місце на цій території, особливості побуту, матеріальної і духовної культури, оточуючої природи, демографічні процеси, зв’язки з іншими народами.