Świadczenie pieniężne przysługujące policjantowi przywróconemu do służby w Policji za okres pozostawania poza służbą – wybrane zagadnienia - Paweł Stanisław Gacek (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Artykuł w całości został poświęcony instytucji świadczenia pieniężnego przyznawanego w związku z przywróceniem policjanta do służby w Policji, która zawarta jest w art. 42 ust. 5 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji. Przywrócenie do służby następuje z mocy prawa z chwilą zmaterializowania się przesłanek określonych w art. 42 ust. 1 lub ust. 7 ustawy o Policji. Konsekwencją przywrócenia do służby jest obowiązek przyznania policjantowi świadczenia pieniężnego za okres pozostawania poza służbą. Jego przyznanie jest obligatoryjne, natomiast jego wysokość określa organ administracyjny. Przepis art. 42 ust. 5 ustawy o Policji określa minimalną i maksymalną wysokość tego świadczenia. Dokonano również omówienia charakteru prawnego tej instytucji oraz podmiotów uprawnionych do jej stosowania