Rękawica rzeczywistości wirtualnej. Budowa systemu śledzenia ruchu ręki oraz palców wykorzystywanego w technice rzeczywistości wirtualnej - Jarosław JANKOWSKI; Hubert WELENC; Andrzej GRABOWSKI (Problemy Mechatroniki, 2018)
System śledzenia ruchu ręki oraz palców jest powszechnie stosowany w immersyjnych aplikacjach rzeczywistości wirtualnej umożliwiając użytkownikowi symulacji interaktywne uczestnictwo poprzez manipulację wirtualnymi przedmiotami. W artykule zaprezentowano ww. system w postaci rękawicy wyposażonej w czujniki typu MEMS w celu rejestracji orientacji oraz marker wizyjnego systemu ruchu (przemieszczeń) w przestrzeni trójwymiarowej. Rękawica rzeczywistości wirtualnej została zintegrowana z oprogramowaniem Unity 3D do pracy w czasie rzeczywistym oraz przetestowana.