Қазақстандағы когнитивтік лингвистиканың бағыт-бағдары - Основные направления когнитивной лингвистики в Казахстане - Zh. Zh. Esenalyeva (Әл-Фараби Атындағы Қазақ Ұлттық Университеті хабаршы шығыстану сериясы, 2016)
Мақаланың зерттеу нысаны – Қазақстандағы когнитивтік зерттеулердің сипаты қандай, жеткен жетістіктер қандай дәрежеде, қандай бағытта бағыт алуда деген мәселе. Адамзат қоғамы дамып, мәдениет, ғылым өркендеген сайын адамның танымдық ой-өрісі арта түсетіні заңды құбылыс. Осы мәселенің өрбу үдерісін отандық тіл білімінде қандай дәрежеде көрініс тапқаны ғалым-лингвистердің нақты зерттеулерінің негізінде қарастырырылды. Қазақстандағы когнитивтік зерттеулерге әлемге белгілі екі, атап айтқанда, ментальды информациялық немесе америкалық-батысеуропалық бағыт және этномәдени немесе мәскеулік бағыттың қайсысы негіз болғандығы зерделенеді. В статье расматриваются основные направления когнитивной лингвистики в Казахстане.