Arbeidslinjen – ikke for personer med utviklingshemming?<subtitle>Praksis og holdninger hos Nav til arbeidsinkludering av personer med utviklingshemming</subtitle> - Hege Gjertsen (Tidsskrift for velferdsforskning, 2022)
Personer med utviklingshemming er i dag hovedsakelig ekskludert fra ordinært arbeidsliv. Rask innvilgelse av uføretrygd og tilbud om jobb i skjermet virksomhet medfører at denne gruppen blir lite prioritert hos Nav med tanke på å få hjelp til arbeidsdeltakelse i ordinært arbeidsliv. I artikkelen undersøker jeg hvilken forståelse av funksjonshemming Nav-veilederne uttrykker, men også hvilken forståelse som ligger implisitt i systemet, i regelverk og lover, samt hvordan dette praktiseres hos Nav. Jeg drøfter følgende problemstilling: Hvordan kan Navs forståelse av funksjonshemming påvirke arbeidsinkludering av personer med utviklingshemming? Artikkelen er basert på en kvalitativ studie av arbeidsinkludering av personer med utviklingshemming og intervju med veiledere hos Nav. Studien viser at dagens praksis hos Nav overfor utviklingshemmede bærer preg av en medisinsk forståelse av funksjonshemming der manglende arbeidsdeltakelse langt på vei forklares ut fra den enkeltes funksjonsnedsettelse – utviklingshemmingen. Dette kommer også til uttrykk i Nav-veiledernes holdninger. En slik forståelse av funksjonshemming bidrar til å hemme økt arbeidsdeltakelse ved at denne gruppen ikke blir prioritert hos Nav. De defineres ut av Navs ansvarsområde, og de som tilbys et arbeid, «tas hånd om» av arbeidsinkluderingsbedriften på oppdrag fra Nav. Dette legitimeres gjennom en argumentasjon som hviler på en medisinsk forståelse av funksjonshemming.