Роль фізичної культури у формуванні валеологічних знань учнів молодшого шкільного віку - Віталій Дмитрук (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Погіршення здоров’я школярів залежить від недостатнього рівня грамотності з питань збереження й зміцнення здоров’я учнів, їхніх батьків та педагогів. Тому потрібно виховувати в учнів відповідальність за своє здоров’я та надати їм можливість скористатися здоров’язберігальними програмами. Слід навчити школярів елементарних вправ, що сприяють профілактиці порушень серцево-судинної й дихальної систем, порушення постави, зору, плоскостопості. На сьогодні доведена необхідність валеологічного виховання – формування здорового способу життя дітей. Валеологія та фізична культура відображають природно детерміновані правила наявних оздоровчих напрямів. Фізична культура створює умови для формування в учнів ціннісних орієнтацій щодо культури здоров’я й здорового способу життя, виховання потреби та звички займатися фізичною культурою й спортом, прагнення досягати оптимального рівня особистісного здоров’я. У зв’язку з проблемами механізмів фінансування, підготовки кадрів, створення матеріально-технічної бази в більшості шкіл обов’язкові уроки фізичної культури не можуть повністю компенсувати дефіцит рухів. Завдання оволодіння фізкультурними знаннями та розвитку фізичного потенціалу учнів змушує шукати нове розв’язання питання організації фізичного виховання в школі.