ФЕРМЕНТАТИВНА АКТИВНІСТЬ ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ І УДОБРЕННЯ - Л. В. Центило (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
Всі агротехнічні і агрохімічні заходи, які направлені на підвищення родючості ґрунту, впливають на ферментативну активність. Такі заходи, як обробіток ґрунту, внесення в ґрунт органічних і мінеральних добрив, активізують або пригнічують ферментативні процеси. Дослідження спирається на інтенсивності і спрямованості біохімічних процесів у ґрунті, що містять серію методів, використання яких дозволило встановити сприятливу ферментативну активні орного шару чорнозему типового. До таких методів відносяться: польовий, лабораторний, аналіз. Польові досліди з вивчення ферментативної активності чорнозему типового проводили протягом 2012-2016 рр. Об'єктом досліджень був ґрунтовий покрив. Встановлено, що активізацію біохімічних процесів у ґрунті забезпечує органо-мінеральна система удобрення – компост 4,5 т + N40P48K54 + 3,5 т побічна продукція і сидеральна маса із розрахунку на 1 га сівозмінної площі. Застосування мінеральної системи удобрення знижує ферментативну активність чорнозему типового глибокого. Найвища активність протеази і каталази проходить в орному шару за полицево-безполицевого обробітку. Більш висока активність фосфатази спостерігалася за диференційованого обробітку ґрунту. Дослідження з цієї проблеми необхідно продовжити з метою встановлення взаємозв'язку показників ферментативної активності ґрунту з структурою мікробного ценозу чорнозему типового за різних систем основного обробітку і удобрення.