Polski Fundusz Rozwoju jako podmiot wspierający przedsiębiorców (ujęcie prawne) - Paweł Marek Woroniecki (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2024)
Przedmiotem artykułu jest prezentacja mechanizmu wsparcia udzielanego przedsiębiorcom przez  Polski Fundusz Rozwoju. W ramach tak określonego problemu badawczego wyznaczono – w formie pytań – trzy cele szczegółowe opracowania. Po pierwsze, jakie są cele wsparcia i jakie podmioty mogą korzystać z pomocy Funduszu. Po drugie, jakie są formy prawne i zasady udzielania wsparcia przez Fundusz. Po trzecie, jakie są źródła finansowania Funduszu. W artykule przyjęto metodę badawczą polegającą na analizie przepisów prawnych zawartych przede wszystkim w ustawie z dnia 4 lipca 2019 r. o systemie instytucji rozwoju (tekst jednolity: Dz.U. z 2023 r. poz. 1103 z późn. zm.). Przeprowadzone rozważania potwierdziły trafność sformułowanej w artykule hipotezy, iż Polski ustawodawca wyposażył Fundusz w instrumenty prawne umożliwiające skuteczne wspieranie przedsiębiorców. Tym niemniej sformułowano pod adresem ustawodawcy pewne rekomendacje pozwalające na udoskonalenie mechanizmu wsparcia. Po pierwsze, należy postulować zmianę art. 13 ust. 1 ustawy o systemie instytucji rozwoju poprzez rozszerzenie katalogu papierów wartościowych, które mogą być nabywane przez Polski Fundusz Rozwoju celem wsparcia przedsiębiorców. Po drugie, rekomenduje się zmianę ustawy o systemie instytucji rozwoju w kierunku poszerzenia możliwości finansowania Polskiego Funduszu Rozwoju przez przekazywanie mu akcji spółek Skarbu Państwa. Po trzecie, należy jednoznacznie wprowadzić do ustawy o systemie instytucji rozwoju możliwość wystawiania przez Fundusz weksli celem finansowania realizacji rządowego programu udzielania wsparcia finansowego.