ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ ОКРЕМИМИ КАТЕГОРІЯМИ ОСІБ, ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ТА ВАНТАЖІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Артем ЧОРНИЙ; Сергій ГЕТМАНЮК; Віталій ГУЛА (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2023)
Статтю присвячено теоретичному аналізу змін, внесених до нормативно-правової бази України, які відбулися протягом кінця лютого – травня 2022 року щодо особливостей пропуску через державний кордон України окремих категорій осіб (у тому числі військовозобов’язаних), транспортних засобів, вантажів гуманітарної та військової допомоги в умовах воєнного стану. Виявлено прогалини та неточності, які мали місце в нормативноправових документах з питань пропуску через державний кордон України окремих категорій осіб (у тому числі військовозобов’язаних), транспортних засобів, гуманітарних та військових вантажів станом на 24.02.2022 року. Висвітлено результати теоретичного аналізу щодо проблематики пропуску через державний кордон на виїзд з України військовозобов’язаних осіб; дітей з інвалідністю; дітей, які хворіють на захворювання, передбачені частиною п’ятою статті 157 Сімейного кодексу України; дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; осіб з інвалідністю I та II групи; осіб, які потребують постійного догляду; дітей, які не досягли 18-річного віку та не належать до категорії дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування, які зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, влаштовані до сімей патронатних вихователів; водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил України; працівників підприємств залізничного транспорту; спортсменів, які є представниками національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту (у тому числі видів спорту, у яких беруть участь особи з інвалідністю); тренерів, які готують спортсменів та належать до складу національних збірних команд України; вантажів гуманітарної та військової допомоги.