Pracownia Inwentaryzacji i Digitalizacji Zabytków na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie - Józef Skrabski (Folia Historica Cracoviensia, 2015)
Pracownia Inwentaryzacji i Digitalizacji Zabytków została utworzona w roku akademickim 2007/2008 w ramach Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego i pod opieką Instytutu Historii Sztuki i Kultury. Jej głównym zadaniem jest prowadzenie prac inwentaryzacyjnych zapoczątkowanych w 2007 roku oraz opracowywanie naukowe zabytków sakralnych, kościelnych bibliotek i archiwów w poszczególnych dekanatach diecezji Kościoła katolickiego w Polsce, w pierwszej kolejności w Archidiecezji Krakowskiej. Ogromnym wparciem działań Pracowni stała się osobista prośba Jego Eminencji Kardynała Stanisława Dziwisza z 31 marca 2008 roku do Księży i Proboszczów, w której – jak napisał – „Proszę czcigodnych Księży i wszystkie osoby sprawujące nadzór nad mieniem kościelnym o udzielenie wszelkiej pomocy grupom inwentaryzacyjnym, koniecznej do wykonania tego ogromnego zadania”