Utjecaj procesa globalizacije na planiranje prostora - Sanja Šaban (Prostor, 2006)
Zahvaljujući utjecaju globalizacije i restrukturiranju gradova i regija, pitanja oko urbanoga i regionalnoga razvoja postala su dio stručne, ali i političke rasprave. Globalizacija je prouzročila promjene u ekonomiji gradova i regija, koje su u nekim slučajevima tako radikalne da gradovima i nekim područjima prijeti opasnost gubitka identiteta, dok ih, s druge strane, globalna ekonomija prisiljava da se pripreme na nova tržišta i nove političke integracije. Gradovi i regije suočeni su, dakle, s prijetnjom gubitka identiteta, a istodobno i s mogućnošću da izgrade novi.