شباهتهای موضوعی و شباهتهای استنادی: مطالعه‌ای در پایان‎نامه‎های حوزه کتابداری و اطلاع‎‌رسانی - مهدی شقاقی; عباس حری (کتابداری و اطلاع‌رسانی, 2010)
هدف از پژوهش حاضر، کشف رابطه میان مآخذ و متون پایان‎نامه‎های نگاشته شده در حوزه کتابداری و اطلاع‎رسانی است. رویکردهای تحلیل افقی در تحلیلهای استنادی، بیانگر این مطلب است متونی که مآخذ مشترک دارند، در حوزه‎ها و موضوعات مشابهی نگاشته شده‎اند. این پژوهش قصد دارد آشکار سازد در پایان‎نامه‎هایی که موضوع مشابه دارند، چقدر اشتراک مآخذ وجود دارد و آیا درجه اشتراک مآخذ بر درجه شباهت موضوعی صحّه می‎گذارد؟ بدین منظور، از دسته‎بندی موضوعی چکیده پایان‎نامه‎های کتابداری و اطلاع‎رسانی استفاده و دسته موضوعی خاصی از پایان‎نامه‎های نگاشته شده در حوزه کتابداری و اطلاع‎رسانی به عنوان جامعه پژوهش، انتخاب شد. درجه شباهت موضوعی در پایان‎نامه‎های مورد بررسی، از روی شباهت کلیدواژه‎های عنوان و شباهتهای استنادی این پایان‎نامه‎ها از طریق میزان اشتراک آنها در مآخذشان سنجیده شده است. بررسی‌های انجام شده در این تحقیق نشان داد پایان‎نامه‎هایی که در مآخذ بیشتری با هم مشترک بودند، شباهتهای موضوعی کمتری از خود نشان می‎دادند.