ЕФЕКТИВНІСТЬ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В ТОВАРОЗНАВСТВІ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Ольга Короленко; Ірина Поліщук; Наталя Кутова (Економіка та суспільство, 2024)
У статті здійснено аналіз ефективності систем управління якістю у сфері товарознавства для підвищення рентабельності підприємств. Досліджено ключові аспекти впровадження систем управління якістю, їх вплив на оптимізацію виробничих процесів, зниження витрат та забезпечення фінансової стабільності. Окрему увагу приділено ролі міжнародних стандартів якості та їхньому внеску у зниження дефектів продукції, підвищення конкурентоспроможності й задоволеності споживачів. Розглянуто сучасні підходи до впровадження цифрових технологій у системи управління якістю. Результати дослідження підтверджують, що ефективна система управління якістю є основним чинником підвищення рентабельності підприємства за рахунок зменшення виробничих витрат, покращення характеристик продукції та зростання лояльності споживачів. Отримані висновки можуть бути використані для розробки стратегій удосконалення управління якістю у товарознавстві, зокрема в умовах цифрової трансформації бізнесу.