Mieszczanie, rycerze, burgrabiowie. Kariera śląskiej rodziny von Reussendorf w czasach przedhusyckich - Tomasz Zawadzki (Roczniki Historyczne, 2018)
Artykuł poświęcony jest śląskiej rodzinie Reussendorfów od końca XIII do początku XV w. Była to rodzina mieszczańska wywodząca się z Lwówka, która weszła do stanu rycerskiego, a za sprawą służby dla książąt awansowała do elity majątkowej w księstwie świdnicko-jaworskim. Artykuł przedstawia genealogię, rozwój majątku oraz pozycję społeczną rodziny.