Çocukluk Çağında Ani Ölüm Nedeni Olarak Kardiak Miksoma Bir Olgu Sunumu - Arzu Akçay Turan; Elif Ülker Akyıldız; Esat Şahin; Deniz Oğuzhan Melez; Işıl Pakiş; Gökhan Ersoy (Adli Tıp Bülteni, 2009)
Kalbin primer tümörleri oldukça nadir görülen tablolar olup çeşitli otopsi serilerinde görülme sıklığının %0,0017 ile %0.28 arasında olduğu bildirilmektedir. Tüm yaş grupları birlikte değerlendirildiğinde bu tümörlerin yaklaşık yarısını miksomaların oluşturduğu görülmektedir. Kardiak miksomalar histolojik olarak benign olmalarına rağmen kardiak obstrüksiyona neden olma ve emboli oluşturma eğilimleri nedeniyle kalbin potansiyel fatal tümörleri arasında sınıflandırılmaktadırlar. Bu çalışmada ani olarak ölen ve otopsisinde sol atrial miksoma tespit edilen 9 yaşında bir olgunun ölüm öncesi öyküsü ve otopsi bulguları incelenerek adli otopsilerde özellikle erken yaşlarda ani ölüm nedeni olarak karşımıza çıkabilen kardiak miksomalara dikat çekilmesi amaçlanmıştır.