Nástin uplatnění principu subordinace v rámci moci výkonné v České republice - Jan Grinc (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2013)
Příspěvek se pokouší podat systematický nástin uplatnění principu subordinace (nadřízenosti a podřízenosti) v rámci moci výkonné v České republice. Zabývá se původem a významem služební subordinace, vymezením vztahů, v nichž se tento princip uplatní, nástroji, jimiž je realizován, a rozsahem (mezemi) principu subordinace v dílčích tématech jako je protiprávní příkaz, význam příkazů při tvorbě podzákonných předpisů a správních aktů nebo uplatnění principu subordinace při rozhodování kompetenčních sporů v rámci moci výkonné. Průběžně odkazuje na prvorepublikovou doktrínu, která se principem subordinace zabývala podrobněji. Na základě toho srovnává postavení vlády jako vrcholného orgánu moci výkonné vůči jí podřízeným orgánů za první republiky a dnes. Dospívá zejména k závěru, že princip subordinace je v současnosti stále silněji vázán na princip legality a že je patrná tendence omezovat jeho negativní dopady na účastníky řízení před správními orgány.