EVOLUŢIA SEMIOTICĂ ŞI METASEMIOTICĂ ÎN CADRUL CATEGORIEI CONCEPTUALE A ASPECTULUI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2013)
În limba engleză domină categoria aspectuală durativă exprimată de opoziţia formelor gramaticale predicative şi nepredicative continue. Celelalte mijloace aspectuale sunt gramaticale, lexical-gramaticale, lexicale, contextuale şi prozodice. Aceste elemente ale categoriei conceptuale aspectuale există şi în alte limbi, cu prevalarea unor sau altor mijloace, folosite in majoritatea limbilor europene cu prevalarea unor sau altor forme. Sunt analizate forme aspectuale diferite în limba engleză comparativ cu exemple din limbi apropiat şi îndepărtat înrudite. În limba română aspectul continuu este în proces de ieşire din uzus şi este folosit preponderent în scopuri metasemiotice. Formele aspectuale lexicale, gramaticale, lexical-gramaticale, prozodice şi contextuale, luate împreună, contribuie la exprimarea categoriei aspectuale conceptuale. Formele aspectuale dominante în plan diacronic pot ceda locul altor mijloace. Cuvinte-cheie: categorie aspectuală durativă, aspect continuu, mijloace lexicale, mijloace lexical-gramaticale, forme durative, categorie aspectuală conceptuală.