İlköğretim Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Mesleki Karar Verme Yetkinliklerinin Yordayıcılarının İncelenmesi - Hasan Bozgeyikli; Feride Bacanlı; Hüseyin Doğan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2009)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 8. sınıfa devam eden öğrencilerinin kariyer gelişimleri ve cinsiyetlerinin meslek kararıverme öz yetkinlik algılarınıyordayıp yordamadığınıbelirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu üç ilköğretim okulunun 8. sınıfındaki random yoluyla seçilen %47,8’i erkek; %52,2’si kız 756 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin kariyer gelişim düzeyleri, 8 boyutlu merak/araştırma, bilgi, anahtar figürler, ilgiler, denetim odağı, zaman perspektifi, benlik kavramıve planlılık Çocuklar İçin Kariyer Gelişim Ölçeği ile ölçülmüştür. Meslek kararıverme öz yetkinlik algılarıise bireysel ve mesleki özellikleri doğru olarak değerlendirme, mesleki bilgi toplama, gerçekçi plan yapma alt boyutlarından oluşan Meslek KararıVerme Yetkinlik Ölçeği ile ölçülmüştür. Veriler çözümlenirken, çoklu doğrusal regrasyon analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, kariyer gelişimi ve cinsiyetin birlikte meslek kararıverme öz yetkinlik algısının üç alt boyutunu da anlamlıolarak yordadıklarınıgöstermiştir. Bu araştırmanın sonuçlarıilgili literatür çerçevesinde tartışılmışve gelecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.