RESPONSABILITATEA PENALĂ LA MINORI: ASPECTE DE IMATURITATE CRONOLOGICĂ, COGNITIVĂ ŞI PSIHOSOCIALĂ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2014)
În articol se dă o explicare detaliată a conceptului de responsabilitate penală a minorilor prin tratarea pluridisciplinară (drept, psihologie, sociologie, psihiatrie) a aspectelor de imaturitate cronologică, cognitivă şi psihosocială. Problema responsabilităţii este tratată prin prisma categoriilor „competenţă”, „autonomie” şi „capacitate”. Autorul realizează o analiză minuţioasă a surselor doctrinare contemporane de peste hotare, sintetizând cele mai notorii opinii şi rezultate ale investigaţiilor privind responsabilitatea minorilor. Mai mult, examinează unele standarde din practica judiciară a statelor străine, precum şi unele norme juridico-penale din legea penală de peste hotare. În rezultatul studiului întreprins sunt formulate unele concluzii apte să fie implementate atât în doctrina juridico-penală a Republicii Moldova, cât şi în practica judiciară naţională. Cuvinte-cheie: responsabilitate, capacitate psihică, iresponsabilitate, incapacitate psihică, competenţă, autonomia persoanei, capacitate de a lua decizii, imaturitate psihosocială, imaturitate cognitivă, imaturitate cronologică, vârsta răspunderii penale.