Crònica legislativa de les Illes Balears. Primer semestre del 2023. “Mals auguris per a l’estatus jurídic de la llengua catalana en la legislatura que comença” - Maria Ballester Cardell (Revista de Llengua i Dret - Journal of Language and Law, 2023)
Les disposicions normatives que incideixen en l’estatus jurídic del català, corresponents a la darrera etapa de la X legislatura, es mantenen en un context polític favorable al reforçament de la llengua catalana. Continua la producció de disposicions que impulsen el procés de normalització lingüística, a través de l’activitat de foment o de subvencions en diferents àmbits. Però els resultats de les eleccions autonòmiques i les noves majories en el Parlament balear dibuixen un escenari preocupant per a la situació de la llengua catalana. Pel que fa a la conflictivitat, resulta especialment destacable la STC 37/2023, de 19 d’abril, que es pronuncia sobre la suposada vulneració del dret a la tutela judicial efectiva a causa de la negativa d’un òrgan jurisdiccional a traduir al castellà una interlocutòria que inicialment havia estat redactada en català.