Dilin Mizahta Kullanımı ve Uyuşmazlık Kavramı - Serkan Şener (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi, 2018)
Mizahın doğasını anlamaya dönük gözlem, düşünce ve öneriler oldukçaeskilere uzanır ve bunlar genel olarak bilişsel,toplumsal ve psikoanalitik yaklaşımlarolmak üzere çok genel nitelikli üç başlık altında toplanır. Bu yaklaşımlarınher biri mizah olgusuna farklı bir açıdan yaklaşır ve ilgili açıdanbelirginleşen özelliği öne çıkarak o özelliğin bir kuramını oluşturur. Mizahadair bir doğruluk ortaya koydukları tartışma götürmese de bu kuramların her birininmizahın yalnızca bir ya da birkaç yönünü anlamamızı sağladığı söylenebilir. Buyazı, mütevazi bir hedefe odaklanarak mizah barındıran metinleri biçimlendirentemel özelliğin ‘uyuşmazlık’ olduğunu iddia eden bilişsel yaklaşımı mercekaltına almayı ve uyuşmazlık kuramlarının ilgili metinleri çözümleme biçiminitartışmayı amaçlamaktadır.