Система електронної торгівлі твердим біопаливом як засіб забезпечення сталого розвитку: проблеми правового регулювання - V.K. Malolitneva (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2022)
Стаття присвячена проблемам правового регулювання створення та функціонування системи електронної торгівлі твердим біопаливом. У дослідженні проведено аналіз останніх ініціатив, зокрема проєктів нормативно-правових актів, якими пропонується запровадити таку систему. Наголошено на передбаченому у законопроєктах з метою створення гарантованого попиту та пропозиції обов’язкового відсотку як реалізації, так і закупівель твердого біопалива саме у системі електронної торгівлі для визначеного кола суб’єктів, у першу чергу, державної та комунальної форм власності. Аргументовано недоцільність виключення з переліку таких суб’єктів замовників у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі, зокрема: 1) це може негативно вплинути на саму ідею та ціль створення такої системи, адже держава є одним із найбільших покупців; 2) переведення закупівель замовниками у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі» у іншу систему електронної торгівлі не суперечитиме основній меті правового регулювання відносин у сфері публічних закупівель, адже принципи функціонування такої системи відповідають принципам здійснення публічних закупівель (принцип недискримінації, конкуренції, прозорості та ефективного використання бюджетних коштів). Крім того, зазначено про розгляд можливості використання Prozorro в якості платформи для системи електронної торгівлі твердим біопаливом, що забезпечить високий ступінь прозорості та взаємозв’язок інформації про всі закупівлі замовників, які є покупцями біопалива; 3) наголошено, що покладення на замовників у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі», які є покупцями твердого біопалива, обов’язку здійснювати закупівлю встановлених обсягів твердого біопалива з використанням системи електронної торгівлі біопаливом виступатиме засобом реалізації цілей та завдань, визначених у програмних та стратегічних документах щодо досягнення Цілі 7 сталого розвитку та виконання взятих Україною міжнародних зобов’язань.