DOPUSTNOST FINANČNE ASISTENCE ODVISNE DRUŽBE ZA OBVEZNOSTI OBVLADUJOČE DRUŽBE - Saša Prelič; Marijan Kocbek (Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2018)
Avtorja v prispevku obravnavata dopustnost različnih oblik finančne asistence med družbo in njenimi družbeniki oziroma delničarji. Predstavljena je ureditev v slovenskem pravu družb, vključno z aktualno slovensko in nemško sodno prakso. Njuna temeljna ugotovitev je, da je posojila družbe družbenikom (posojila upstream) treba presojati z vidika kogentnih splošnih pravil o ohranjanju kapitala, enako pa velja tudi za zavarovanja za posojila tretjih oseb, na primer bank. Finančna asistenca je dopustna le, kolikor ne pomeni prepovedanega vračila vložka. Izpostavljata tudi posebnosti, ki veljajo v primerih koncernsko povezanih družb.