تصفیۀ فاضلاب پالایشگاه نفت بااستفاده از نانو فتوکاتالیست جدید Fe-ZSM-5@TiO2/Ag - محمد دلنواز; کیارش اسحقی (مهندسی عمران فردوسی, 2021)
فاضلاب نفتی حاوی طیف وسیعی از آلایندههای سخت تجزیه‌پذیر است که با روشهای متداول تصفیه نمیشود. در این مطالعه حذف فتوکاتالیستی آلایندههای آلی موجود در فاضلاب واقعی پالایشگاه نفت بااستفاده از نانو فتوکاتالیست سنتزی Fe-ZSM-5@TiO2/Ag مورد برسی قرار گرفته‌است. برای سنتز نانو فتوکاتالیست ابتدا آهن به‌منظور ارتقای ساختار زئولیت برروی ZSM-5  تثبیت شد و سپس تیتانیوم و نقره به‌منظور کاهش شکاف انرژی برروی آن پوشش یافت و مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن توسط آنالیزهای XRD، SEM، FT-IR و BET تعیین شد. رویۀ انجام آزمایشهای تصفیۀ فاضلاب پالایشگاه نفت بااستفاده از طراحی آزمایش به‌روش پاسخ سطح (RSM) انجام شد. برای بررسی پارامترهای تأثیرگذار، اثر غلظت آلاینده، غلظت نانوذرات فتوکاتالیست، pH، زمان واکنش، طول موج تابش و فتوکاتالیستهای مختلف در یک پایلوت ناپیوسته انجام شد. نتایج نشان داد که در pH برابر با 5 و غلظت فتوکاتالیست Fe-ZSM-5@TiO2/Ag برابر با 2 گرم بر لیتر و تحت تابش نور UV-A به شدت 54 وات و زمان 240 دقیقه بهترین عملکرد حذف COD در حدود 83 درصد به‌دست میآید.