Przychody jako kategoriaprawa bilansowego - Teresa Martyniuk (Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 2010)
Przychody są jedną z najważniejszych kategorii w działalności przedsiębiorstwa. Od ich wysokości często zależy wynik finansowy przedsiębiorstwa, a w ślad za tym rentowność. Definicja przychodów zawarta w ustawie o rachunkowości podobna jest do defi-nicji zawartej w MSR 18. Podstawowa różnica wynika z podkreślenia w ustawie, że korzyści ekonomiczne powinny być uprawdopodobnione. MSR 18 wskazuje, że wy-sokość przychodów należy ustalić według wartości godziwej zapłaty otrzymanej lub należnej. W końcu 2008 roku Rada Międzynarodowych Standardów Rachunkowości opu-blikowała dokument do dyskusji na temat ujmowania przychodów. Jest to wspólny projekt RMSR i amerykańskiej Rady Standardów Rachunkowości Finansowej (FASB) będący jednym z priorytetów planu konwergencji, które mają być sfinali-zowane do 2011 roku. Główne postanowienia tego dokumentu dotyczą tego, że uj-mowanie przychodów opierać się będzie na zmianach umownych aktywów i zobowiązań przy zastosowaniu pojedynczego modelu ujmowania przychodów z danej umowy. Przychód ujmowany będzie w momencie przeniesienia kontroli nad przy-rzeczonym składnikiem majątku ze zbywcy na nabywcę w odniesieniu do każdego świadczenia osobno.