بررسی میزان پارازیتیسم تخم ساقه‌خوارهای نیشکر توسط زنبور پارازیتویید Telenomus busseolae در مزارع تازه کشت و بازرویش - ارسلان جمشیدنیا (تحقیقات آفات گیاهی, 2023)
زنبور پارازیتویید تخم Telenomus busseolae Gahan (Hym.: Platygastridae) مهمترین دشمن طبیعی ساقه‌خوارهای نیشکر در مناطق نیشکر کاری استان خوزستان می‌باشد. به منظور شناخت میزان پارازیتیسم زنبور پارازیتویید در مزارع تازه کشت در مقایسه با مزارع بازرویش مطالعه‌ای در کشت و صنعت امیرکبیر واقع در جنوب استان خوزستان انجام شد. در این بررسی تعداد شش مزرعه تازه کشت و شش مزرعه بازرویش اول از رقم تجاری CP69-1062 انتخاب و نسبت به نمونهبرداری ماهیانه دسته‌های تخم ساقه‌خوارهای نیشکر (Sesamia spp.) از فروردین ماه تا آبان ماه اقدام شد. نتایج حاصل نشان داد که سن مزرعه و زمان نمونهبرداری تاثیر معنی‌داری بر تعداد دسته‌های تخم ساقه‌خوارها و میزان پارازیتیسم آنها توسط زنبور دارند. در مزارع تازه کشت و بازرویش اول کمترین تعداد دسته تخم در هر مزرعه در فروردین و بیشترین تعداد دسته تخم در شهریور ماه مشاهده شد. در مزارع تازه کشت کمترین میزان پارازیتیسم (5/43 درصد) در تیر ماه و بیشترین میزان پارازیتیسم در فروردین ماه (4/84 درصد) مشاهده شد. در مزارع بازرویش اول کمترین میزان پارازیتیسم (8/38 درصد) در خرداد ماه مشاهده شد و سپس، تا 3/87 درصد در آبان ماه افزایش یافت. درصد خروج حشرات کامل تحت تاثیر سن مزرعه و زمان نمونهبرداری قرار نگرفت. نسبت جنسی نتاج زنبور در دو سن مورد بررسی اختلاف معنیداری نداشت، ولی زمان نمونهبرداری تاثیر معنی‌داری بر نسبت جنسی نتاج داشت. نتایج حاصل از این پژوهش اطلاعات مفیدی را در زمینه نوسانات جمعیت زنبور پارازیتویید در مزارع تازه کشت و بازرویش در اختیار ما قرار می‌دهد.