Omurga Deformite Cerrahisinde Kullanılan Ultrasonik Kemik Kesicilerin Etkisi - Mümin Karahan; Alper Gültekin; Amet Çağrı Uyar (Sakarya Tıp Dergisi, 2021)
Amaç Adelösan idiopatik skolyozun cerrahi tedavisinde kan kaybı miktarı ve cerrahi süreler önemli parametrelerdendir(1). Literatürde ultrasonik kemik kesicilerin kanama miktarını azalttığını bildiren çalışmlar olduğu gibi; kan kaybı bakımından etkisiz olduğunu bildiren çalışmalar damevcuttur(8,11). Çalışmamızın amacı ultrasonik kemik kesici kullanılarak cerrahi tedavi uygulanan hastalar ile klasik el osteotomlarıyla osteotomi uygulanan hastaları, cerrahi süre ve kan kaybı miktarı bakımından karşılaştırarak literatüre katkı sağlamaktır.