باروری سالم و پایداری محیط زیست: یک مطالعه‌ی مروری - فاطمه زهرا معمار; محبوبه تائبی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2024)
مقاله مروریمقدمه: کاهش باروری و به دنبال آن افزایش سالمندی جمعیت، از بحران‌های جمعیتی است. برنامه‌ی باروری سالم، با هدف افزایش میزان باروری کلی به بالاتر از حد جایگزینی از برنامه‌های وزارت بهداشت است. از آن‌جایی که حفظ و پایداری محیط زیست از عوامل تأثیرگذار بر میزان باروری است. این مطالعه‌ی مروری با هدف بررسی باروری سالم و پایداری محیط زیست طراحی شد.روش‌ها: در این مرور نقل‌قولی، در پایگاه داده‌های الکترونیکی Web of Science, Scopus, PubMed, Science Direct, SID, Magiran and IranMedex، مقالات مرتبط با باروری سالم و محیط زیست، بدون محدودیت زبانی بین سال‌های 2000 تا 2023 مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعات توصیفی بر اساس چک‌لیست STROBE، کیفیت سنجی شدند. بعد از بررسی دقیق مطالعات، محتوای مقالات در سه حوزه دسته‌بندی شدند.یافته‌ها: تأثیرات ناپایداری محیط زیست بر باروری را می‌توان در سه دسته پیامد تقسیم نمود که شامل «ناباروری زنان»، «ناباروری مردان» و «کاهش موفقیت روش‌های کمک باروری» است.نتیجه‌گیری: ناپایداری محیط‌زیست با آلاینده‌هایی که از طریق هوا، آب و خاک به سیستم گوارش و تنفس انسان‌ها تحمیل می‌کند، می‌تواند باروری سالم را تحت تأثیر قرار داده و کاهش نرخ فرزندآوری را تشدید کند. بنابراین تمرکز متخصصان سلامت باروری و سیاست‌گذاران امر سلامت و جمعیت در جهت افزایش آموزش و آگاهی‌رسانی جامعه از عوامل خطر محیطی ضروری به نظر می‌رسد.