NADZOR NAD DUHANOM I ODGOVORNOST PROIZVOĐAČA ZA ŠTETU OD DUHANSKIH PROIZVODA - Marko Bevanda (Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2015)
Znanstveno je dokazano da su posljedice (duže) izloženosti duhanskom dimu u visokom stupnju vjerojatnosti oboljenja, tjelesna oštećenja i smrt. Autor u radu prikazuje pravnu regulaciju nadzora nad duhanom na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, te analizira pitanje odgovornosti za štetu koja je posljedica aktivnog pušenja i izloženosti duhanskom dimu. Pitanja odštetne odgovornosti proizvođača duhanskih proizvoda i obeštećenja osoba koje su pretrpjele štetu od duhanskih proizvoda donose brojne dvojbe i kontroverze, te predstavljaju veliki izazov za pravnu znanost i praksu. Navedeno područje odštetne odgovornosti zahtijeva daleko veću pozornost hrvatske pravne znanosti i prakse građanskog prava nego što je to bilo do sada. Odgovornost (proizvođača) za štetu od duhanskih proizvoda treba urediti kao poseban odštetnopravni sustav. Autor smatra da su objektivna odgovornosti i presumirani kauzalitet ispravan i poželjan put u evoluciji toga novog i posebnog sustava građanskopravne odgovornosti. U ovom radu autor ne daje cjelovito znanstveno istraživanje navedene problematike, što je svakako nemoguće dati, ali otvara, pokreće i analizira čitav niz složenih i osjetljivih pitanja i problema koji nastaju u ovom području, te daje neke prijedloge za njihovo rješenje.