تحلیل اقتصادی آب‌بندان‌های دو منظوره کشاورزی- آبزی‌پروری تحت پوشش تعاونی‌های تولید روستایی استان مازندران - احمد علی ایمانی; سید علی اکبر هدایتی; سیدعباس حسینی; رامتین جولائی; رسول قربانی; سمیرا داد (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان, 2023)
فعالیت شرکت‌های تعاونی از جمله فعالیت‌های مهم بخش شیلات بوده و آگاهی از عملکرد و میزان بازدهی اقتصادی آن می-تواند در تصمیم‌گیری در خصوص سرمایه‌گذاری در این بخش و نیز برنامه‌ریزی‌های اقتصادی موثر واقع شود. تحقیق حاضر با هدف تعیین نقش تعاونی‌ها در بهره‌برداری بهینه اقتصادی از آببندان‌های دو منظوره در پرورش آبزیان استان مازندران از 20 تعاونی منتخب در سال 1396-1395 صورت گرفت. جهت اطمینان از بی‌نقص بودن پرسشنامه، قبل از شروع مراحل اصلی اجرای پژوهش، به پنج واحد به صورت تصادفی مراجعه و پرسشنامه مزبور با ضریب آلفا کرونباخ مورد بازنگری مجدد و نهایی قرار گرفت. نتایج نشان داد که صنعت صید استان مازندران از جمله فعالیت‌های مولد بوده و نقش موثر در تحول بخشیدن به شیوه‌های بهره برداری امکانات استانی دارد. روش تحلیل فراگیر داده‌ها کارایی نسبی هر نقطه تولیدی را از راه محاسبه نسبت کل فرآورده‌ی وزنی به کل نهاده‌ی وزنی ارائه می‌کند. با توجه به میانگین کارایی فنی بدست آمده، مشخص گردید که اکثر تعاونی‌های تولیدی آببندان‌ها از نهاده‌ها و امکانات تا حد ممکن به طور کارآمد استفاده نموده و با توجه به میانگین کارایی فنّی محاسبه شده (به طور متوسط بالای 83 درصد)، در صورت استفاده بهتر از این عوامل می‌توانند کارایی تکنیکی واحد‌ها را 8/20 درصد افزایش دهند. در این راستا و با استناد به روش برنامه‌ریزی خطی ارائه شده برای این واحدها می‌توان برای تولید و مقادیر هدف هر واحد برنامه‌ریزی کرد.