A területi tervezés kihívásai a kilencvenes években Magyarországon: a területfejlesztési stratégiák kialakításáról a programozásig és az értékelésig - Lados Mihály (Tér és Társadalom, 2001)
A tanulmány a megyei, a regionális, a nemzeti és a nemzetközi szintű tervekkel foglalkozik. A tanulmány középpontjában az áll, hogy az EU csatlakozással összefüggésben milyen kihívások érték/érik a hazai területi tervezést és az annak való megfelelés folyamatába a NYUTI milyen módon kapcsolódott be, mennyiben volt képes szerepet játszani a hazai területi tervezés megújításában, az innovatív módszerek terjesztésében.