La coma en les dislocacions i les focalitzacions en llengua catalana i llengua castellana - Gemma Pimenta (Revista de Gramática Orientada a las Competencias, 2023)
En un article recent, Xavier Villalba adverteix que algunes de les errades de puntuació freqüents en català són causades per una mala comprensió de l’estructura gramatical de la llengua pròpia (i no tant per un dèficit en l’assimilació de la norma, com es pressuposa sovint). Es fixa en les vacil·lacions en l’ús de la coma en els casos en què hi ha dislocacions o focalitzacions i conclou que, tot i que la norma és poc sistemàtica i imprecisa en molts punts, molts dels usos no normatius en la llengua escrita no poden explicar-se per aquesta causa, ja que es reprodueixen també allà on la norma és clara i unívoca. Amb la intenció de millorar la comprensió gramatical d’aquestes estructures, Villalba proposa una sèrie d’orientacions per a l’elaboració de materials didàctics destinats a treballar aquest fenomen en l’ensenyament secundari, fonamentades en la reflexió metagramatical de l’alumnat basada en la seva pròpia competència lingüística i comunicativa. A partir de la seva proposta, hem dissenyat una seqüència didàctica adaptada a la realitat de les aules de secundària catalanes, que contempla, a més, les interferències lingüístiques i les diferències normatives entre català i castellà.