Mjerenje rizika u uvjetima diverzificiranih investicija - Marijan Karić (Ekonomski Vjesnik, 1995)
Rizik je tako kompleksan fenomen da svaki pokušaj njegova obuhvaćanja u konkretnoj stvarnosti ima ograničen doseg. Međutim, brojna istraživanja, u gotovo neiscrpnom području investicijske analize, dala su značajne rezultate. Danas je poznato više metoda i tehnika analize rizika. Koristi postignute njihovom praktičnom primjenom nedvojbeno potvrđuju opravdanost daljnjih istraživanja u tom području. Analiza sistematskog rizika razvijena je kao instrument financijskog menadžmenta. Međutim, na pogodan se način može upotrijebiti i kao metoda pripreme informacija za investicijsko odlučivanje. Primjena analize sistematskog rizika u investiranju temelji se na odnosu između rizičnosti određenog projekta i rizičnosti tržišnog portfelja investicija, to jest na odnosu između specifičnog i sistematskog rizika. U ovom tekstu autor analizira karakteristike sistematskog rizika i definira najpogodniji postupak njegova mjerenja za potrebe investicijske analize. Rad se temelji na rezultatima istraživanja inozemnih teoretičara iz područja financijskog menadžmenta, te na vlastitom iskustvu autora u praktičnom vrednovanju realnih investicija. U ovom radu nije obrađena primjena analize sistematskog rizika u postupku vrednovanja i izbora investicijskog projekta, jer to zahtijeva poseban elaborat.