INSTRUMENTELE DE ANALIZĂ STRUCTURALĂ A SPAŢIULUI REPREZENTAŢIONAL: CHESTIONARUL DE CARACTERIZARE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei, 2013)
Chestionarul de caracterizare face parte din categoria instrumentelor investigaţionale prin care poate fi efectuată atât delimitarea conţinutului unei reprezentări sociale, cât şi identificarea formulei de organizare a acesteia. Punerea în practică a chestionarului de caracterizare presupune parcurgerea mai multor etape. Pentru început, este realizată o preanchetă cu două obiective explicite: (a) stabilirea „marilor teme de fundamentare a reprezentării” (adică, a dimensiunilor de bază asociate la obiect) şi (b) identificarea „cuvintelor pe care subiecţii le utilizează în interiorul fie- cărei teme”. Mai apoi, are loc evidenţierea şi tălmăcirea distribuirii răspunsurilor populaţiei pentru fiecare dintre itemi. S-a constatat că, la acest moment, succesul depinde la modul cel mai direct de antrenarea obligatorie a trei tipuri de ustensile sui-generis, intitulate, sugestiv, profilul elementului central, profilul elementului periferic şi profilul elementu- lui contrastant. În opinia specialiştilor, chestionarul de caracterizare constituie o cale de cercetare deja validată, despre care se poate spune că oferă rezultate foarte utile pentru cunoaşterea şi analizarea oricărei reprezentări sociale. Cuvinte-cheie: reprezentare socială, analiză structurală a reprezentării sociale, chestionar de caracterizare.