مدل ارتقای کیفیت برنامه های رسانه ای به‌منظور جذب نوجوانان و جوانان به مشارکت در ورزش و فعالیت بدنی - سیداسماعیل عباسی; طاهر بهلکه; زین‌العابدین فلاح; محمدعلی نودهی (Pizhūhish/hā-yi Irtibāṭī, 2024)
رسانه‌ها باتوجه‎ به کارکردهایشان می‌توانند زمینه حضور بیشتر افراد جامعه را در فعالیت های ورزشی، به‌ویژه برای نوجوانان و جوان که زمان بیشتری از آنها استفاده می‌کنند، را فراهم کنند؛ ازاین ‎رو، هدف از پژوهش حاضر، ارائه مدل ارتقای کیفیت برنامه‌های رسانه ای به‌منظور جذب نوجوانان و جوانان به مشارکت در ورزش و فعالیت بدنی بوده است. پژوهش حاضر که با رویکرد کیفی به روش داده ‎بنیاد (مدل نظام‌مند اشتراوس و کوربین) انجام گرفته، از نظر هدف بنیادی بوده و جمع‌آوری داده ها را به‌صورت میدانی انجام داده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل خبرگان آشنا با رسانه، مشارکت‌کنندگان ورزشی، رسانه های ورزشی و روان‌شناسان نوجوانان و جوانان، همچنین پژوهشگران، استادان دانشگاه و دست‌اندرکاران رسانه های ورزشی، مدیران روابط عمومی سازمان های ورزشی و برخی از ورزشکاران نوجوان و جوان مطرح کشوری بوده که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب‌ شده‌اند (25 نفر). در تجزیه‌وتحلیل داده‌ها برای کدگذاری باز، محوری و گزینشی، از رویکرد کیفی گراندد تئوری استفاده شده و با تحلیل مصاحبه‌ها، کدگذاری باز انجام گرفته است. مدل ارتقای کیفیت برنامه های رسانه ای به‌منظور جذب نوجوانان و جوانان به مشارکت در ورزش و فعالیت بدنی، از شرایط علی (نیروی انسانی، همکاری سازمانی و ساختار سازمانی) است و با در نظر گرفتن راهبردهای استخراجی (محتوای برنامه های رسانه های، برنامه‌سازی، برنامه‌ریزی و ارزیابی) که از شرایط زمینه‌ای (زیرساخت‌ها و فرهنگی) و شرایط مداخله‌گر (عوامل اقتصادی و سیاسی قانونی) تأثیر می‌پذیرد، می توان پیامدهایی نظیر توسعه ورزش، بهبود سلامت و آثار اجتماعی را مشاهده کرد. برنامه‌سازی تخصصی با توجه ویژه بر مزایای فعالیت بدنی، نیازهای ورزشی نوجوانان و جوانان، امکانات و تجهیزات موجود در مراکز ورزشی و ... می‌تواند کیفیت برنامه‌های رسانه‌ای را ارتقا دهد و به جذب اقشار مختلف به‌ویژه نوجوانان و جوانان به ورزش کمک کند.