Anne Çocuk İlişkisini Oyunla Geliştirme Eğitim Programının Etkililiği - Ege AKGÜN; Binnur YEŞİLYAPRAK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2010)
Bu araştırmanın amacı Anne Çocuk İlişkisini Oyunla Geliştirme Eğitim Programının Etkililiğinin 4-5 yaş arasında çocuğu olan annelerin çocukları ile ilişki düzeyi üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalışma deney, plasebo ve kontrol gruplu ön-test, son-test ve izleme modeline dayalı deneysel bir çalışmadır. Araştırma, Ankara ilinde, üst sosyo ekonomik düzeydeki gönüllü annelerin katılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırmada 10 anne deney, sekiz anne plasebo ve dokuz anne kontrol grubunda yer almıştır. Araştırmada veriler Çocuk Anababa İlişki Ölçeği, Annelerin çocukları ile ilişkilerini anlattıkları kompozisyonlar ve odak grup görüşme kayıtlarından elde edilmiştir. Elde edilen veriler Kruskall Wallis H, Mann Whitney U ve Wilcoxon Testi ile analiz edilmiştir. Deney grubundaki anneler, plasebo ve kontrol grupları ile karşılaştırıldığında deney grubundaki annelerin çocukları ile ilişkisindeki gelişme anlamlı bulunmuştur.