Wpływ funduszy europejskich na rozwój przedsiębiorczości… – rola Małopolskiego Centrum Przedsiębiorczości w wykorzystaniu funduszy europejskich w województwie małopolskim - Rafał Solecki; Rafal Kobis (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2023)
Artykuł opisuje rolę Małopolskiego Centrum Przedsiębiorczości (MCP) w wykorzystywaniu funduszy unijnych w województwie małopolskim, na podstawie dwóch programów operacyjnych: Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego (MRPO) na lata 2007–2013 i Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego (RPO WM) na lata 2014–2020. W pierwszych latach swojej działalności MCP wdrażało część MRPO, wspierając inwestycje i innowacje mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). W latach 2008–2015 ogłoszono łącznie 27 konkursów, w których wsparcie finansowe przekazane beneficjentom wyniosło 697 mln zł, dzięki czemu zostało utworzonych 3,5 tys. miejsc pracy i wprowadzono 2,6 tys. innowacji. Kolejny program – RPO WM – dotyczył dalszego rozwoju małopolskiej gospodarki przez wspieranie inwestycji oraz innowacji w kluczowych dla rozwoju regionalnego obszarach. Małopolskie Centrum Przedsiębiorczości przeprowadziło łącznie 108 naborów i przyznało w imieniu Zarządu Województwa 6 mld zł wsparcia, co pozwoliło na stworzenie nowych miejsc pracy, rozwijanie firm, dywersyfikację działalności gospodarczej, wsparcie innowacyjności i promowanie eksportu. Odpowiedzią województwa małopolskiego na skutki pandemii COVID-19 było uruchomienie programu Małopolska Tarcza Antykryzysowa, którego głównym celem było wspieranie MŚP w zachowaniu płynności finansowej i utrzymaniu miejsc pracy. Małopolskie Centrum Przedsiębiorczości wsparło w tym czasie ponad 8 tys. firm kwotą ponad 280 mln zł, co pozwoliło na utrzymanie ponad 30 tys. miejsc pracy. Artykuł podkreśla synergiczną rolę funduszy UE i instytucji publicznych w kształtowaniu lepszych warunków dla rozwoju przedsiębiorczości. W artykule zastosowano zintegrowaną metodologię, która łączy w sobie podejście studium przypadku dotyczącego Małopolskiego Centrum Przedsiębiorczości z analizą danych statystycznych.