Kesme donatısız betonarme narin kirişlerin kesme dayanımının yapay sinir ağları kullanılarak tahmini - Rıza Secer Orkun Keskin (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2017)
Yönetmelikler, betonarme kirişlerin kesmeden kırılmasını gevrek bir kırılma olduğu için önlemeyi amaçlar. Bir betonarme kirişin tasarımı için kesme dayanımının doğru tahmini önemlidir. Betonarme kirişlerin kesme dayanımını tahmin etmek için çeşitli denklemler mevcuttur. Artan hesaplama gücü sayesinde, bu denklemlerin yapabileceğinden daha doğru tahminler verecek nümerik modeller geliştirmek mümkündür. Bu makalede, kesme donatısız betonarme narin kirişlerin kesme dayanımını tahmin etmek için geliştirilmiş bir yapay sinir ağ modeli sunulmuştur. Modelin, beş tane yönetmelik denklemiyle ve farklı araştırmacılar tarafından önerilmiş 14 denklemle karşılaştırmaları verilmiştir. Model, bu çalışmada kullanılan kirişlerin kesme dayanımını tahmin etmekte ele alınan denklemlerden daha iyi performans sergilemiştir. Geliştirilen model kullanılarak çeşitli parametrelerin kesme donatısız betonarme narin kirişlerin kesme dayanımı üzerindeki etkilerini incelemek için yapılan bir parametrik çalışma da sunulmuştur. Bu parametrik çalışma sonucunda, kesme donatısız betonarme narin kirişlerin kesme dayanımı üzerinde önemli bir boyut etkisi gözlemlenmiştir.