ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BAŞINDA EĞİTİMDEN MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN KARİYER HEDEFLERİNE ETKİSİ: MUHASEBE VE FİNANSAL YÖNETİM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Osman Tuğay; Adile Aktar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2018)
Küreselleşmeylebirlikte artan rekabet ortamında işletmeler etkinlik ve verimlilik hedeflerineulaşmak, rakipleri üzerinde rekabet üstünlüğü sağlamak gibi amaçlarla dahayüksek kaliteli ürün ve hizmetleri daha düşük maliyetlerle piyasaya sunmakdurumundadırlar. Bu noktada muhasebe hem bir bilim dalı hem de bir meslekolarak önem kazanmaktadır. Muhasebenin önemindeki bu artış bu alandaçalışanların eğitimli ve nitelikli olmalarını gerekli kılmaktadır.Muhasebe eğitimininamacına ulaşabilmesi ve işletmelerin nitelikli çalışan istihdam etmeihtiyaçlarını karşılayabilmesi için öğrencilere teorik bilgiler yanındauygulamaya yönelik tecrübeleri elde edebilecekleri olanakların da sağlanmasıgerekmektedir. Bu sebeplerle öğrencilerin iş hayatına adaptasyon sağlanmalarıve mesleki tecrübe edinmeleri açısından iş başında eğitim, muhasebe eğitimiiçerisinde önemli bir yere sahiptir.Bu çalışmanınamacı, Muhasebe ve Finansal Yönetim öğrencilerinin muhasebe sektöründen kariyerkonusundaki istek ve beklentileri ile iş başı eğitimden elde ettikleritecrübelerin bu istek ve beklentileri üzerine etkilerini tespit etmektir. Buamaca yönelik olarak işbaşında eğitim sürecini tamamlamış 139 adet öğrenciüzerinde anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan öğrencilerin almışoldukları muhasebe eğitiminden ve işbaşında eğitim sürecinden memnun oldukları,işbaşında eğitim sonrası muhasebecilik mesleğini icra etme isteklerinin arttığıtespit edilmiştir.