Autonomia instytucjonalna urzędów regulacyjnych Unii Europejskiej: przykład Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Lotniczego - Natalia Kohtamäki (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2016)
Przedmiotem publikacji jest zagadnienie „agencyfikacji” europejskiej przestrzeni administracyjnej. Problem wzrostu liczby europejskich urzędów regulacyjnych, tzw. agencji zdecentralizowanych został poddany analizie przez pryzmat ich autonomii instytucjonalnej. Z ponad trzydziestu gremiów tego typu jako przykład posłużyła Europejska Agencja Bezpieczeństwa Lotniczego, która dysponuje szerokim katalogiem uprawnień o charakterze decyzyjnym i quasi-regulacyjnym.