Yahudilikte Evlilik ve Cinsellik Anlayışı / Ahlakı - Cihat ŞEKER (İlahiyat Tetkikleri Dergisi, 2015)
Yahudilik bütün dünyevî yasamı kurallara baglamaya çalısan bir dindir. Buna göre bireyindogumundan ölümüne kadar hayatının bütün dönemleri, dinî gelenek tarafından detaylı birsekilde belirlenmis ve onun davranıslarına bazı kısıtlamalar getirilmistir. Bu çalısmada Yahudigeleneginde cinsellik algısı, ailenin önemi, aile içi cinsel ahlak ve aile dısında mesru kabuledilmeyen cinsellik anlayısı degerlendirilmistir. Arastırmanın sonuçları Yahudilik’te erkegekıyasla, kadına yönelik olumsuz bir algının varlıgını; mesru cinsel ahlak açısından aile hayatınınalternatifinin bulunmadıgını ve aile haricinde basvurulan cinsel tatmin yollarının tamamınıngayr-i mesru kabul edildigini göstermektedir. Neticede Yahudi hukuku halakhah’a göre bunlaraçesitli oranlarda cezaî yaptırımlar öngörüldügü tespit edilmistir.