1990 SONRASI GELİŞMELER BAĞLAMINDA SAĞLIK HARCAMALARINDA FİNANSMAN SORUNU VE TÜRK KAMU MALİYESİNDEKİ YERİ - Ramazan Armağan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2008)
Temel ihtiyaç ve insan hakkı olan sağlık hizmetleri, devletin maliyet - fayda ilişkisi kurmaksızın kaynak tahsis etmesi gereken bir hizmet türüdür. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel göstergelerinden biri olan sağlık hizmetleri önemini sürekli korumaktadır. Kamu ekonomisi açısından sağlık harcamalarının finansmanı, nitelikleri ile üretimine ilişkin sorunların çözümü, ülkelerin yürürlükteki “Sosyal Güvenlik Sistemi” kapsamında ele alınmaktadır. Sağlık hizmetlerinin etkin biçimde sunumu ve sağlam finansman kaynaklarına dayandırılması, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin gündeminde öncelikli bir sorun konumundadır. Bu çalışmada, ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kapsamı, hizmet birimleri ve finansman yolları hakkında bilgi verilerek, bu alanda meydana gelen iç ve dış gelişmelerin etkileri ile hizmet finansmanına ilişkin ortaya çıkan sorunlar ve çözüm arayışları hakkında bir değerlendirme yer almaktadır.